Джаз турне “Heaven in a Nightclub”

С участието на: 
Уилям Едгар
18 март, 2012 - 18:30 - 20:45

У. Едгар и формация Ренюъл

(Великобритания, Словакия, България, Унгария, 11—24 март 2012 г.)

Уилям Едгар (пиано)
Рут Наоми Флойд (вокал)
Ранди Пендълтън (бас)

За повечето съвременни хора джазът е просто развлекателна музика, а за някои тя има особена сила и им доставя особена наслада и извисяващи преживявания. Но малцина, — и лаици, и ценители, — са запознати добре с произхода и зараждането на този жанр. Концертът Heaven in a Nightclub („Небесата в един нощен клуб“) е уникално 90-минутно представление съчетано с историческа информация за духовните корени на джаза, поднесена от един изявен богослов и културен деец като д-р Уилям Едгар. По неговите думи:

Нашето разбиране е, че джазът трябва да служи за развлечение, но неговите корени са скрити в духовния опит на афро-американците, израснали в условията на робството в САЩ и под влияние на посланието на Евангелието. Ние превеждаме слушателите през историята на афро-американската музика, както религиозна, така и светска, като редуваме разказ и музика. Очертаваме проблема за духовните корени на музиката и после предлагаме малко изследване на специфични жанрове като рагтайм, блус, спиричуъл, погребална музика и др.

Турнето се провежда за пръв път във Великобритания през 2009 година и се радва на топъл прием от публиката. Тази година то обхваща няколко европейски страни, сред които и България.

В София на: 18 март (неделя), 18:30—20:40 ч.

Къде: Сградата на Съюза на архитектите в България, ул. Кракра 11, зала 2

Вход: 3 лв. (билети се продават на място)

За изпълнителите

Уилям Едгар е бакалавър по музика от Харвардския университет и магистър по богословие от Westminster Theological Seminary. Защитава докторат по богословие в Женевския университет. Преподава в Westminster Theological Seminary (Филаделфия, САЩ) и в Faculté Jean Calvin (Екс-ан-Прованс, Франция). Автор е на книги, изследващи проблеми на богословието и културата. Редовно концертира с джазовата група Renewal.

 

Рут Наоми Флойд е вокалист и композитор с дискография от пет албума. Преподава вокално пеене във Philadelphia Biblical University (Лангхорн, САЩ). Ангажирана е активно и в социална дейност: в подпомагането на хора, заразени или заболели от вируса на HIV/СПИН.

 

Ранди Пендълтън е бакалавър по музика от Bowie State University (САЩ) и е преподавал музика в US Navy School of Music. Като изпълнител на класически и електрически бас, туба и пиано е участвал в много концерти в Европа и в САЩ, заедно с Naval Academy Band и the NATO Band.

 

Прикачени файловеРазмер
About_the_tour.pdf209.22 KB
С партньорството на: