Как са представени темите Разпятие и Възкресение в изкуството и музиката?

С участието на: 
Керст
С участието на: 
Стюард Къри
9 април, 2012 - 18:00 - 12 април, 2012 - 20:00

Мултимедийна лекция:
Stuart Currie, историк на изкуството, Лондон

Музика:
Kerst, пиано, изпълнител и автор на песни, Лондон
kerst-songs.com

Керст е от холандски произход. Живее в Гринуич, югоизточен Лондон. Той е певец и автор на песни. Освен че пише и изпълнява свои авторски произведения, той е органист и рецитатор. Неговата музика, подтикваща към размисъл, може да бъде слушана както в културни центрове, така и в църкви, а също в уединени места сред природата. Последният му проект носи заглавието „Градината: Сцена за разказ и песен“. За повече информация посетете неговия уебсайт: kerst-songs.com

Стюарт Къри е роден в Англия и живее в Лаймхаус, източен Лондон. Неговите родители са шотландци. Учи изобразително изкуство и история на изкуството. Преподавал е живопис и рисуване. Като историк на изкуството е работил към образователните отдели на Националната галерия и Галерия Тейт в Лондон, а също така и във факултети по история на изкуството в няколко различни университета.

Стюарт и Керст ще разгледат съвместно темата „Великденският разказ в изкуството и музиката от Античността до съвременността“ — едно динамично представление, включващо музика на живо, коментар и мултимедийна презентация. В пространството на Софийската градска художествена галерия (9 април) и в Регионалния археологически музей в Пловдив (12 април), Стюарт ще представи и коментира редица произведения на изкуството от IV век до наши дни, които отразяват основни моменти от великденската история. Керст ще изпълни песни на същата тема от различни векове, както и някои собствени композиции.

На 10 април в Чайната, София, Стюарт ще покаже как модерни и постмодерни творци са изобразили двете основни великденски теми, от които са били вдъхновени: Разпятието и Възкресението. Керст ще превърне художествените образи в музика с песни от своя репертоар.

Програма:

СОФИЯ / 09.04 / 18:00
СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, пл. „Гурко“ 1
„Великденският разказ в изкуството и музиката от Античността до съвременността“
Вход свободен

СОФИЯ / 10.04 / 17:30
ЧАЙНАТА, ул. „Бенковска“ 11
„Сюжетите Разпятие и Възкресение в модерното и постмодерно изкуство“
Вход свободен

БАНСКО / 11.04 / 18:00
ЕСЦ „Словото“, ул. „П. К. Яворов“ 5
„Великденският разказ в изкуството и музиката от Античността до съвременността“
Вход свободен

ПЛОВДИВ / 12.04 / 18:00
РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ — Пловдив, пл. „Съединение“ 1
„Великденският разказ в изкуството и музиката от Античността до съвременността“
Вход свободен


Стюарт Къри идва за трети път в България. През 2007 г. той и пианистът Кийт Форт представиха мултимедийни лекции за Рождество и Възкресение, отново в СГХГ, а през април 2008 г. двамата бяха част от великденски проект с мултимедийни лекции и дискусии в три града: София, Банско и Септември.

  • “Възкресение Христово през погледа на изобразителното изкуство и звука на музиката”, лекция в СГХГ — София, Банско и Септември.
  • “Великден като продукт и начин на употреба”, лекция и дискусия в галерия “Мургаш”, София
  • “Христос воскресе — къде е Той днес?”, лекция и дискусия, книжарница “Верен”, София

Видео-запис на лекциятаСлайдовете от презентацията


Предишни събития на сдружение ХАРТА в областта на културната апологетика:

Елис Потър (2008 / 2009 / 2010)

Марк Мейнъл (2009)

С партньорството на: